3 tips om een ontspannen vakantie tegemoet te gaan

Wanneer de vakantie in het vooruitzicht is, kijken we er vaak halsreikend naar uit om tot rust te komen, even niets te moeten of juist leuke dingen te gaan doen! En vooral om even op te laden. Maar misschien is jouw kind wel sneller boos, heeft een korter lontje en is dit ideaal beeld een ver van je bed show. Met deze onderstaande tips willen we jouw een stukje op weg helpen naar een ontspannen vakantie.

Tip 1: Leg de lat (tijdelijk) even lager.

Voor zowel jou als je kind betekent de vakantie het wegvallen van structuur. Al in de laatste schoolweek is alles anders. Wees je ervan bewust dat dit er soms al voor zorgt dat de emmertjes wat voller zijn. Sommige kinderen uiten dit in:  snel boos zijn en weinig kunnen hebben. Dit roept bij ons als ouder vaak een gevoel op van: “Daar gaan we weer of wat een “fijn” begin van de vakantie”. Juist dit zorgt ervoor dat er (vaak onbewust) meer spanning is en het emmertje voller raakt, terwijl deze juist leger zou moeten worden.

Ontspan dus als ouder wat meer.  Reageer niet direct als je kind fel reageert en berust je in deze tijdelijke situatie. Accepteer dat iedereen weer even moet wennen aan deze situatie. Gun jezelf en je kinderen hiervoor ook de tijd. Hoe eerder en beter jij dit kunt, hoe sneller je kind ook zal ontspannen.

Tip 2: Zorg voor dagstructuur.

Zoals hierboven al beschreven staat, zorgt het wegvallen van deze structuur voor veel kinderen voor onduidelijkheid en daarmee spanning. Daar waar we eigenlijk op ontspanning hopen. Bied je kind dan ook structuur aan in de vakantie. Het kan helpen om een dag of weekoverzicht te maken of je kind te vertellen wat ze die week kunnen verwachten.  Het is verschillend per kind welke behoefte er ligt om dat vast te leggen en waar je je ruimte houdt voor spontane acties.  Voor sommige kinderen kan het al veel rust geven als ze vooraf weten op welke dag ze met wie thuis zijn en op welke dag ze naar de BSO of oppas gaan.  Voor andere kinderen is het prettig om een dagprogramma te maken met de structuur en activiteiten van de dag. En hoe specifiek je dit doet, hangt ook weer af van wat je kind nodig heeft. 

Bespreek de week of dagstructuur samen met je kind. 

Natuurlijk houd je ruimte voor onvoorziene momenten of momenten waarop even niets moet. Maar door ook dat te benoemen bied je kind structuur.

Tip 3: Geef ze wat meer aandacht.

En dan juist wanneer het gedrag te wensen overlaat, hebben ze je aandacht hard nodig. Span je juist de eerste dagen wat extra in om contact te maken en echte aandacht te bieden aan je kind. Laat je telefoon en huishouden voor wat het is en ga samen aan de lego, een spel samen of even naar buiten. En spreek bijvoorbeeld daarna af dat je elke dag start en eindigt met een momentje samen met je kind. Zo heb je een fijne start en afronding van je dag!  Op het moment dat je aan de slag gaat met deze tips, zal dit je kind helpen om sneller te wennen aan de structuur van de vakantie en jullie meer in de buurt komen van die ontspannen vakantie. 

Wanneer je deze tips gaat toepassen zul je merken dat er al meer ontspanning komt. Vaak ploeteren we als ouders door de dagen in de hoop dat de moeilijke momenten overgaan. Weet dat dit niet hoeft! En dat je met een aantal stappen zoals deze tips snel verandering kunt aanbrengen. In onze spoedcursus positief gedrag stimuleren kun jij als ouder in slechts 5 weken structurele verandering maken voor de sfeer in huis.

En alvast een fijne vakantie gewenst!

Help! Mijn dreumes huilt hysterisch

Help! Mijn dreumes huilt hysterisch

Op het moment dat je dreumes een grens krijgt of het anders gaat dan het in gedachte had, kan je dreumes duidelijk laten merken het hier niet mee eens te zijn door bijvoorbeeld te gaan schreeuwen of hysterisch te huilen. Dit kan behoorlijk op je zenuwen werken en je...

Lees meer