Regelmatig horen wij de uitspraak: “Mijn kind ‘is’ hoogsensitief.” En vragen ouders naar aanleiding van deze hoogsensitiviteit handvatten hoe zij om kunnen gaan met dit gegeven en daarmee met hun kind.
Graag staan wij kort maar krachtig stil bij dit onderwerp, met een andere kijk dan je gewend bent, maar met zekerheid dat deze inzichten jou en je kind verder gaan helpen.
Inzicht 1:
Hoogsensitiviteit is geen diagnose en jouw kind ‘is’ het niet, je kind heeft misschien sensitieve kenmerken.
Door goed doordrongen te zijn van dit feit, maak je het minder belangrijk. Door het ‘kleiner’ te maken en minder te labelen, zorg je ervoor dat de lading er af gehaald wordt.
Inzicht 2:
Differentieer tussen waar jouw kind iets sensitiever is dan gemiddeld.
Het is namelijk geen alles of niet….Er zit een heel grijs gebied onder wat een glijdende schaal is. Voor wat is jouw kind dus gevoelig en in welke mate? Bijvoorbeeld: voor licht gemiddeld, voor geluid beneden gemiddeld, maar voor stemming iets meer dan gemiddeld etc..
Inzicht 3:
Sensitiviteit bouwt op, net als een vollopend emmertje.
Ja, een het ene kind heeft van nature al meer sensitieve kenmerken dan een ander kind. Maar deze gevoeligheid bouwt ook op. De ene week kan je kind goed tegen iets en een andere week of dag iets minder. Dit bouwt vaak op over een langere tijd. Het zal je soms verbazen hoe je kind de ene dag wel beter kan tegen stemming van een ander, en de andere dag of week is het totaal van slag van diezelfde stemming…
Wanneer je je bewust bent van deze inzichten, zet jij je kind minder vast in de rol ‘dat het hoogsensitief is’. Daarnaast zorg je ervoor dat het geen containerbegrip is en ga je kijken naar wat jouw kind op welke momenten nodig heeft. En hoe jij daar als ouder bij kunt gaan aansluiten, door je kind te ontlasten, zorgen dat het figuurlijke emmertje minder snel volloopt en je kind vaardigheden aan te leren om beter om te leren gaan met deze situaties. Voor nu en in de toekomst met Rust in Ouderschap.