Slaapproblemen bij kinderen. Wat kan ik doen als mijn kind onrustig slaapt?

Slaapproblemen bij kinderen zijn een veelvoorkomend probleem. Het kan ervoor zorgen dat zowel je kind als jij als ouder niet uitgerust wakker wordt. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan in het dagelijks functioneren. Als je kind niet wil slapen, kunnen ze zich overdag prikkelbaar en moe voelen, waardoor ze ook moeilijk te hanteren zijn,  wat het leven voor jou als ouder en voor jouw kind  moeilijker kan maken.  In dit artikel zullen we de oorzaken van slaapproblemen bij kinderen bespreken en suggesties geven over wat je kunt doen als je kind onrustig slaapt.

 

Mijn kind slaapt onrustig en slecht

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en daarom is het belangrijk om slaapproblemen bij een kind serieus te nemen en op zoek te gaan naar oplossingen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je als ouder kunt nemen om je kind te helpen bij het krijgen van een goede nachtrust. En jouw eigen nachtrust daardoor ook…

Het kan daarbij helpen als je weet wat de oorzaak is van de slaapproblemen bij je kind, zodat je weet waarom je kind niet kan slapen.

 

Oorzaken van slaapproblemen bij kinderen

Slaapproblemen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen bij kinderen:

  1. Medische aandoeningen/ziekte: Kinderen kunnen slaapproblemen hebben als gevolg van medische aandoeningen, zoals astma, allergieën, reflux en slaapapneu. Maar ook bijvoorbeeld ADHD of autisme kunnen tot gevolg hebben dat je kind slecht of onrustig slaapt. Ook kan een kind tijdelijk onrustig slapen als ze ziek zijn of ergens pijn hebben. 
  2. Stress en angst: Kinderen kunnen slaapproblemen hebben als gevolg van stress en angst. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de gezinssituatie, zoals een verhuizing of een echtscheiding. Ook kan het zijn dat kinderen zich zorgen maken over school of andere gebeurtenissen. Een andere oorzaak bij slaapproblemen bij kinderen zijn dromen of nachtmerries, dit kan ervoor zorgen dat je kind onrustig slaapt. 
  3. Oververmoeid/overprikkeld: Het kan zijn dat je kind zich overweldigd voelt door alle indrukken en ervaringen die hij of zij overdag heeft opgedaan. Tijdens de slaap en in dromen wordt namelijk alles verwerkt. En zeker wanneer je een kind hebt die erg alert is, alles in zich opneemt of erg gevoelig is, dan zal dit ook een grotere impact kunnen hebben op het slapen in de nacht. Maar hoeveel slaap heeft een kind nodig? Er zijn richtlijnen voor een aanbevolen slaapduur voor kinderen. Dit is uiteraard een gemiddelde. Sommige kinderen hebben iets meer of minder slaap nodig dan anderen. 
  4. Onregelmatige slaapgewoonten: Als kinderen geen regelmatig slaappatroon hebben, kan dit leiden tot slaapproblemen. Dit kan te wijten zijn aan een onregelmatige bedtijd of het ontbreken van een routine voor het slapengaan.
  5. Ongunstige slaapomgevingen: Kinderen kunnen slaapproblemen hebben als gevolg van een ongunstige slaapomgeving, zoals een te warme of te koude slaapkamer, te veel lawaai of te veel licht.
  6. Te veel schermtijd: Kinderen die te veel tijd besteden aan tv-kijken, gamen of surfen op het internet kunnen moeite hebben met slapen, omdat deze activiteiten hun slaap-waakcyclus verstoren.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat sommige kinderen  gewoon meer vatbaar zijn voor het hebben van onrustige slaap, zonder duidelijke oorzaak. En dan is het vooral de kunst om te kijken wat je kind hierin nodig heeft. 

“Het is goed om als ouder alert te zijn op signalen van onrustig slapen bij je kind en deze serieus te nemen.”

 

Wat kan je doen bij slaapproblemen bij kinderen?

Als je kind slaapproblemen heeft, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem of haar te helpen bij het krijgen van een goede nachtrust. Hieronder staan enkele suggesties:

    1. Zorg voor een rustige slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind een rustige en comfortabele plek is om te slapen. Het moet donker, stil en koel zijn. Biedt je kind een lampje, rustig muziekje en eventueel een knuffel aan. 
    2. Maak een slaaproutine: Maak een slaaproutine voor je kind en houd je daaraan. Bijvoorbeeld een bad nemen, tanden poetsen, een verhaal voorlezen en een knuffel geven voordat het kind gaat slapen. Een slaaproutine kan helpen bij het ontspannen en het in slaap vallen en kan veel strijd voorkomen in het naar bed gaan. 
    3. Zorg voor regelmaat: Probeer een regelmatig slaapschema te handhaven. Dit betekent dat je kind elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd wakker wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind minder onrustig slaapt.
    4. Beperk cafeïne en suikerhoudende dranken: Cafeïne en suikerhoudende dranken kunnen de slaap van je kind verstoren. Beperk de consumptie van deze dranken en geef je kind een uur voordat hij of zij gaat slapen geen suikerhoudende dranken meer.
    5. Beperk het gebruik van technologie: Beperk het gebruik van technologie in de slaapkamer van je kind, zoals tv-kijken of het spelen van videogames. Dit kan leiden tot overstimulatie en slaapproblemen bij je kind.
    6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en buitenlucht: Zorg ervoor dat je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt gedurende de dag en dat het lekker naar buiten gaat. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust.
    7. Overweeg ontspanningsoefeningen: Sommige kinderen vinden het nuttig om voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen te doen, zoals diepe ademhaling of meditatie. Deze oefeningen kunnen helpen om de geest van je kind tot rust te brengen en de slaapproblemen van je kind te verbeteren.
    8. Praat met je kind: Als je kind slaapproblemen heeft, praat dan met hem of haar. Vraag wat er aan de hand is en luister naar zijn of haar zorgen en angsten. Soms heeft een kind angst om te slapen. Het kan helpen om dit te bespreken en erachter te komen wat de angst is onder de angst. 
    9. Kijk goed naar de behoefte van je kind: Kijk en luister goed naar wat je kind nodig heeft. Sluit vanuit verbinding aan bij je kind en biedt nabijheid om je kind een veilig gevoel te geven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kind het nodig heeft dat je bij hem of haar op de kamer blijft of in de buurt blijft tot hij/zij (weer) slaapt. Wees hierbij geduldig, hoe lastig dit soms ook is in de avond of in de nacht, als je zelf bijvoorbeeld ook moe bent. 
    10. Raadpleeg een professional: Als de slaapproblemen van je kind aanhouden, raadpleeg dan een professional. Dit kan een kinderarts, een psycholoog of een slaapspecialist zijn. Zij kunnen je helpen bij het opsporen van de oorzaak van de slaapproblemen en bij het ontwikkelen van een effectieve behandeling.

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben en niet te snel op te geven. Het kan even duren voordat je een effectieve aanpak hebt gevonden die werkt voor jouw kind. Ieder kind is uniek en vergeet niet: Je kind heeft overdag jouw liefde, nabijheid en geduld nodig en sommige kinderen hebben dit ‘s nachts ook nodig. Probeer er samen een weg in te vinden waarmee je kan voldoen aan de behoeften van jouw kind, wat ook past bij jouw verwachtingen en wensen. 

 

Heeft jouw kind last van slaapproblemen? Volg dan deze cursus!

Om hier gericht en bewust mee aan de slag te gaan, hebben wij een  stap voor stap methode ontwikkeld om als ouder makkelijker om te gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.

❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;

❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;

❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;

❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;

❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;

❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;

❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.

En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen en een methode vanuit de hechtingsvisie. Zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag. 

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie. 

dreumes
dreumes
dreumes
Baby in slaap krijgen of langer laten slapen

Baby in slaap krijgen of langer laten slapen

Het in slaap krijgen van een baby en het laten slapen van een baby zijn twee grote uitdagingen waar ouders voor staan. Veel ouders vragen zich af hoe ze hun baby in slaap kunnen krijgen en hoe ze hun baby langer kunnen laten slapen. In dit artikel bespreken we enkele...

Lees meer
Mijn peuter wil niet slapen en wordt hysterisch!

Mijn peuter wil niet slapen en wordt hysterisch!

Een peuter die niet wil slapen, is een veelvoorkomend probleem voor ouders en verzorgers. Het kan leiden tot een groot aantal problemen, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid bij de peuter, evenals vermoeidheid en frustratie bij de ouders. Peuters kunnen om...

Lees meer