Sociale angst bij kinderen overwinnen

Ieder kind ervaart weleens spanning in nieuwe situaties of situaties die voor het kind overweldigend kunnen zijn. Hoe ouder kinderen worden, hoe belangrijker de omgeving van het kind wordt. Kinderen vinden het dan steeds belangrijker wat anderen van hen vinden. Wanneer kinderen veel spanning ontwikkelen rondom het oordeel van een ander, kan er sociale angst bij kinderen ontstaan. In dit artikel kom je er achter wanneer er sprake is van sociale angst bij kinderen en hoe jij als ouder jouw kind hierbij kunt helpen.

Wat ervaren kinderen met sociale angst?

Wanneer kinderen continu bang zijn voor het oordeel van de ander, kan er sprake zijn van sociale angst bij kinderen. Hierdoor durven deze kinderen niet meer overal naar toe. En op het moment dat zij er toch moeten zijn, zullen ze zich terugtrekken en zich stil gedragen.

Sociale angst bij kinderen kan zich uiten door een combinatie van de volgende gedragingen, emoties of gedachten:

  • Gaat contacten met anderen uit de weg;
  • Voelt zich onveilig, gespannen, angstig, bang;
  • Voelt zich bedreigd, reageert zeer alert;
  • Voelt zich gepest;
  • Angst om te praten;
  • Zoekt meer hulp en steun dan anders;
  • Vertoont scheidingsangst, waaronder ook claimend gedrag (vastklampen);
  • Vraagt geen of onvoldoende hulp bij problemen;
  • Reageert snel geprikkeld en boos, soms juist verstijfd;
  • Huilt snel/veel;
  • Heeft soms buikpijn of hoofdpijn of is ‘schoolziek’;
  • Uit zich ongelukkig, zorgelijk, onzeker;
  • Verliest gemakkelijk zelfvertrouwen.

Angst om te praten bij kinderen

Soms komt het voor dat kinderen angst hebben om te praten in bepaalde situaties. Je kind praat bijvoorbeeld wel thuis, maar niet op school of buitenshuis. Ook dit is een onderdeel van sociale angst bij kinderen. Je kind is bang om beoordeeld te worden wanneer ze iets zeggen of vragen.

Veelal ontwikkelt deze sociale angst bij kinderen zich rondom het vijfde levensjaar wanneer een kind naar school gaat. Wanneer een kind een tijdje niet spreekt, of even de kat uit de boom kijkt, is dit helemaal oké. We spreken van sociale angst bij kinderen om te praten wanneer dit langer voortduurt dan een maand.

Op het moment dat er bij jouw kind angst is om te praten, dwing dit als ouder niet af. Dit verhoogt de spanning en gaat er niet voor zorgen dat de lading van de angst vermindert. Straal vertrouwen uit naar je kind door positief te blijven naar je kind en je kind niet af te vallen over deze angst. En neem hierbij de angst serieus. Voor jouw kind is dit gevoel echt. Hierbij mag je kind nog zelf leren hoe ze de spanning van de beoordeling van de ander kunnen verlagen.

Het overwinnen van sociale angst bij je kind

Wanneer er sprake is van sociale angst bij je kind, of dit nu gaat om niet praten, of om situaties uit de weg te gaan, is een positieve sfeer van groot belang. Wanneer er veel spanning is, doordat er bijvoorbeeld frustratie is over het gedrag dat je kind laat zien, zal dit het gedrag en de angst versterken.

Wat je daarnaast wil is dat je kind voor de lange termijn vaardigheden aanleert. Op het moment dat je als ouder op zoek gaat naar informatie over sociale angst bij kinderen of de angst om te praten als kind, zul je al gauw tips vinden voor de korte termijn. Zoals even doorzetten of niet in de situatie komen etc.

Dit zijn eigenlijk wat tips voor het gevolg van de angst. Voor op het moment dat de angst al opspeelt. Terwijl je juist de kern van de angst wilt aanpakken. 

Je wilt dat je kind leert omgaan met de situatie en daarmee ervoor zorgt dat de sociale angst van je kind minder ontstaat of de lading vermindert. Zo zorg je ervoor dat het voor de rest van hun leven niet meer uitmaakt in welke sociale situatie ze terechtkomen, ze dan weten: hé daar is dat “stemmetje” wat mij bang maakt. Je kind moet proberen dat ‘stemmetje’ te leren herkennen en proberen los te laten.

De focus ligt op het  leren omgaan met wat een sociale situatie oproept, wat dit betekent en hoe je dit los kan laten. Dit is wat je je kind mee wilt geven.

Met onze cursus Angst de Baas, nemen wij jou stap voor stap mee in hoe je als ouder je kind deze vaardigheden kan aanleren. Wacht niet langer met wachten tot de “fase” die al erg lang duurt over gaat, maar start vandaag om jouw kind vaardigheden mee te geven voor zowel nu als voor later.