Emotieregulatie bij kinderen positief stimuleren

Je kind vindt het moeilijk om kalm te reageren wanneer hij/zij boos is, gespannen is voor een spreekbeurt of durft niet naar een kinderfeestje. Of je kind gooit een bordspel of rekenblad op de grond als het verliest of als het niet lukt. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij het emotieregulatie bij kinderen nog niet optimaal is. Dit zorgt voor veel onrust in huis.

In dit artikel beschrijven we wat emotieregulatie bij kinderen precies inhoudt en hoe je dit positief kunt stimuleren, zodat zowel jij als je kind hier meer rust in ervaren en hier minder door belemmerd worden.

Wat is emotieregulatie bij kinderen?

Huilen, schreeuwen, wegkruipen, lachen, ontploffen Emoties kent zoveel verschillende uitingen. Emoties zijn er altijd, de hele dag door. Zowel bij jou, als bij je kind. Emoties kunnen fijn zijn en zeker ook helpend. Het zorgt ervoor dat we alert reageren of in beweging komen. Zonder angst zou je bijvoorbeeld niet uitkijken met oversteken. En verdriet helpt je om vervelende gebeurtenissen te verwerken.

Emoties kunnen ook lastig zijn voor je kind (en ook voor ons als volwassenen). Je kind heeft hierin nog veel te leren en kan zijn emoties nog niet altijd reguleren, wat er voor kan zorgen dat je kind snel ruzie krijgt, blokkeert als het moeilijk is op school, een ander pijn doet of een brutale mond geeft als het iets niet mag of gaat zoals je kind in gedachte had. Je wilt dat je kind leert om emoties te kunnen reguleren.

Emotieregulatie bij kinderen houdt in dat ze hun emoties vrij stabiel kunnen houden. Dat wil zeggen dat je kind van binnen wel een emotie voelt, maar deze niet laat overheersen in (negatief) gedrag, of niet overspoeld wordt door zijn of haar emoties en er niet door belemmerd wordt in het dagelijks leven.

Waarom is emotieregulatie belangrijk bij je kind?

Heel je leven krijg je te maken met teleurstellingen. En juist in de kinderjaren kan je je kind een mooie basis meegeven om vaardigheden aan te leren om hier op een passende manier mee om te leren gaan.

Tegenslagen, frustraties of teleurstellingen kunnen een reden zijn van heftig gedrag of om op te geven. Het kan ook een motivatie geven om het nog eens te proberen en juist niet op te geven. Om dit te kunnen, moet je kind wel met emoties om kunnen gaan. En dat is iets wat je je kind graag wilt leren. Daar heeft je kind nu veel aan en ook zeker als hij/zij ouder is.

Wanneer je kind emoties kan reguleren, zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat je kind gezellig blijft als het een spel verliest, dat je kind een ander niet kwetst of niet opgeeft als het moeilijk wordt op school. 

Wanneer emotieregulatie bij kinderen optimaal is, kan een kind rustig overleggen of reageren als het iets niet leuk vindt of geduldig een taak afmaken.
Of een puber kan zijn teleurstelling onder controle houden als hij een avondje niet op stap mag of zenuwen beheersen bij een belangrijke toets. Je kind is in ontwikkeling om te leren hoe emoties voelen, deze te herkennen, bij zichzelf en bij anderen en om hier woorden aan te kunnen geven.

Kortom, er zijn veel vaardigheden nodig om de emotieregulatie bij kinderen op peil te houden en ervoor te kunnen zorgen om de emoties onder controle te houden.En jij als ouder kunt je kind daar goed bij helpen.

Hoe emotieregulatie positief stimuleren bij kinderen?

Je kunt van je kind nog niet verwachten dat hij zichzelf kan beheersen als een volwassene. Hij mag dit nog leren en zal nog veel levenservaring op moeten doen. En wij als volwassene blijven hier ook in leren en vinden het ook nog niet altijd makkelijk om bijvoorbeeld rustig te reageren als we boos zijn of om angst niet te overhand te laten hebben in bepaalde situaties.

Mijn vader springt nog steeds op als hij een muis ziet. En mijn vriendin gaat lachen in een serieus gesprek en verontschuldigt zich dan altijd weer. En ik ren angstig weg voor een kat, waarop ik altijd te horen krijgen dat ik echt niet aangevallen wordt

Zo zie je maar… Emoties nemen soms de overhand. Ook bij ons als volwassene.

Wees ervan bewust dat kinderen vooral leren door te kijken bij anderen. Ze leren het meest door wat ze zien.  

Sta er eens bij stil hoe jij je emoties uit. Heb je een manier gevonden om op een passende manier je emoties te uiten? Mag je van jezelf toegeven aan je verdriet of boosheid of stop je het weg? Heb je het onder controle of vliegt er nog weleens wat door het huis als het niet gaat zoals je wilt of als je iets moeilijk vind? 

Weet dat jij het grote voorbeeld bent voor je kind in hoe jij omgaat met moeilijke situaties en teleurstellingen. Dit is van invloed op de emotieregulatie bij kinderen.En dan wilt niet zeggen dat je het perfect moet doen. Helemaal niet. En wat is overigens perfect? Ook dat kan voor iedereen anders zijn.

Wel goed om eens bij stil te staan en ook eens naar je kinderen te kijken wat ze misschien van je over hebben genomen. Mijn zoon hoeft niks van katten te hebben… Hoe zou dat toch komen?

Maar ook als jij ruzies oplost door te gaan schreeuwen, kijk er dan niet van op als jouw kind dit ook op deze manier doet. Of als jij opgeeft bij iets nieuws, zal je kind dit ook snel doen als het een moeilijke toets heeft op school. Hij of zij weet immers niet hoe het anders hoort of moet

En hoe reageer je nu op emoties van je kind? Mogen deze er zijn, heb je geduld en toon je begrip? Of zeg je dat het wel meevalt of dat je kind zich niet zo hoeft aan te stellen?

Jij als ouder kunt een grote bijdrage leveren aan de emotieregulatie bij kinderen. Hierbij kan je de emotieregulatie van kinderen positief stimuleren. Daar kan je elke dag opnieuw mee beginnen. Het zijn vaardigheden, en die kun je altijd nog verder door ontwikkelen, stapje voor stapje. Dit geldt zowel voor jou als voor je kind. 

Hoe jouw kind zijn emoties kan reguleren is een onderdeel van de executieve functies van jouw kind. Ben jij benieuwd hoe het staat met de executieve functies van jouw kind? Doe dan eerst deze gratis test en kom er in slechts 2 minuten achter.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen die kunnen helpen bij het helpen van kinderen opvoeden om weer rust in het ouderschap te krijgen.