Waarom is weerbaarheid bij kinderen belangrijk?
In het leven van een kind zijn er altijd momenten waarop hij of zij uitgedaagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de overgang naar de basisschool, het maken van nieuwe vrienden of het omgaan met pesten. Een kind dat weerbaar is, kan beter omgaan met dit soort situaties en zal minder snel in de stress schieten of opgeven. Kinderen die weerbaar zijn, hebben meer zelfvertrouwen en zijn beter in staat om hun grenzen aan te geven en om te gaan met sociale druk. Dit kan helpen om problemen als pesten, depressie en angst te voorkomen.
Weerbaarheid bij een peuter vergroten
Peuters zijn nog erg jong en hebben nog weinig ervaring met de wereld om hen heen. Toch is het mogelijk om de weerbaarheid van een peuter te vergroten. Een van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen, is het creëren van een veilige omgeving waarin je kind zich kan ontwikkelen en groeien. Dit betekent dat je de omgeving zo moet inrichten dat je kind zich vrij kan bewegen, maar dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.
Een ander belangrijk aspect van het vergroten van de weerbaarheid van een peuter is het aanleren van sociale vaardigheden. Je kunt je peuter bijvoorbeeld leren om ‘nee’ te zeggen als hij/zij iets niet wil of als hij zijn grenzen aangeeft. Ook kun je je peuter leren om te delen en om rekening te houden met andere kinderen.
Weerbaarheid bij een kleuter vergroten
Kleuters hebben al meer ervaring met de wereld om hen heen en zijn in staat om meer complexe sociale vaardigheden aan te leren. Dit betekent dat je ook de weerbaarheid van jouw kleuter op een andere manier kunt vergroten. Een belangrijk onderdeel van het vergroten van de weerbaarheid van kleuters is het aanleren van sociale vaardigheden zoals samenwerken, empathie en communicatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van rollenspellen waarin je kind leert om zichzelf te uiten en om rekening te houden met anderen. Een belangrijke stap hierbij is het aanmoedigen van sociale vaardigheden, zoals het maken van vrienden en het opkomen voor zichzelf. Dit kun je bijvoorbeeld stimuleren door samen te spelen met andere kinderen en jouw kleuter te leren hoe hij of zij conflicten kan oplossen.
Een andere manier om de weerbaarheid van kleuters te vergroten, is door hen te leren om te gaan met moeilijke situaties. Dit kan bijvoorbeeld door het bespreken van situaties die je kind lastig vindt en samen oplossingen te bedenken. Ook kun je je kind leren om positief te denken en om te gaan met tegenslagen.
Daarnaast kun je ook de zelfstandigheid van jouw kleuter vergroten door hem of haar bijvoorbeeld zelf aan te laten kleden of zelf te laten kiezen wat hij of zij wil eten. Op deze manier leert jouw kleuter om te gaan met verantwoordelijkheid en om zelfstandig keuzes te maken, waardoor de weerbaarheid van jouw kleuter wordt vergroot.
Je kind weerbaar maken? Zo doe je dat!
Weerbaar zijn is iets wat je goed aan kan leren. Je kind komt op een goede manier voor zichzelf op, als het weet wat hij of zij dan moet doen en waar hij dan op moet letten.
En dat kan je goed oefenen, mits je weet welke vaardigheden jij je kind hiervoor kan aanleren. Vaardigheden waardoor je kind stevig en sterk overkomt, dit uitstraalt en gaat ervaren dat hij of zij steeds beter voor zichzelf op kan komen. En hierdoor zich ook steeds zekerder gaat voelen.
Als ouder wil je je kind graag helpen om deze vaardigheden aan te leren, maar je weet zelf niet hoe je dit moet doen en waar je mee moet starten. Om die reden hebben wij de weerbaarheidstraining “Stevig en Sterk” ontwikkeld.
Met deze training ga je samen met je kind aan de slag om stapsgewijs die vaardigheden aan te leren die je kind nodig heeft om meer weerbaar te worden. Je geeft je kind hiermee vaardigheden mee voor nu en voor de rest van zijn leven.
Ben jij benieuwd of deze weerbaarheidstraining bij jouw kind past? Kijk dan eens naar de video en kom er achter!
Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.