Als ouder kan het erg frustrerend zijn als je baby niet wil slapen. Valt je baby moeilijk in slaap? Of is het ’s nachts wakker worden of dat je baby overdag niet wilt slapen, het kan leiden tot vermoeidheid en stress voor zowel de ouder als de baby. In dit artikel gaan we bespreken waarom een baby niet wil slapen en wat je als ouder kunt doen om je baby te stimuleren om (beter) te gaan slapen.
Waarom wil mijn baby niet slapen?
Er zijn verschillende redenen waarom een baby niet wil slapen. Ook zit er een groot verschil tussen baby’s die overdag niet willen slapen of moeilijk in slaap vallen of juist ’s nachts. Daarnaast vallen sommige kinderen zonder enige moeite en zelfstandig in slaap en lukt het andere baby’s niet om zelfstandig in slaap te vallen. Onder deze reden ligt altijd een behoefte van een baby. Het kan zijn dat je baby honger heeft, te warm of te koud is, een vieze luier heeft, last heeft van krampjes of andere fysieke ongemakken. Daarnaast kan het zijn dat je baby last heeft van reflux, tandjes krijgt of simpelweg overprikkeld is. Als ouder is het belangrijk om te observeren wat je baby doet en te kijken of er een patroon in het gedrag van je baby zit zodat jij hier als ouders goed op kunt aansluiten.
Children want your presence not your presents
Een baby die moeilijk in slaap valt toch in slaap krijgen
Wanneer je baby niet wil slapen overdag, of wanneer je baby überhaupt moeilijk in slaap valt, zijn er verschillende manieren om je baby toch in slaap te krijgen. Wees ervan bewust dat slapen voor een baby een vaardigheid is. In je buik werden ze heerlijk in slaap gewiegd en was jij als ouder (en je hartslag) altijd dichtbij. En voor de ene baby kost deze vaardigheid meer moeite dan voor de andere baby. Jij als ouder bent er al in het eerste begin om jouw baby hierbij te ondersteunen. Onderstaande tips kunnen hierbij ondersteunend zijn. Belangrijk is om als ouder te beseffen dat ook jouw baby deze vaardigheid gaat leren, met veel liefde en geduld. Allereerst is het belangrijk om een terugkerend slaapritueel te hebben. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een badje, een verhaaltje voorlezen, een liedje zingen of rustige activiteiten doen. Daarnaast kan het helpen om je baby in te bakeren of een slaapzak te gebruiken, zodat je baby zich veilig en geborgen voelt.
Een andere methode die kan helpen is de “pick up, put down” methode. Bij deze methode pak je de baby op als hij huilt, wieg je hem rustig heen en weer, en leg je hem weer neer zodra hij rustig is. Dit kan een aantal keer herhaald worden totdat je baby in slaap valt. Daarnaast kan het helpen om witte ruis te gebruiken, zoals het geluid van een stofzuiger of een ventilator. Dit kan je baby helpen om zich te ontspannen en in slaap te vallen.
Mag ik van jouw dromen vannacht, dan slapen we tenminste samen
Dit kan je doen voor een baby die overdag niet wil slapen
Als je baby overdag niet wil slapen, kan dit te maken hebben met overstimulatie of vermoeidheid. Het kan helpen om een rustige en donkere omgeving te creëren waarin je baby kan slapen. Daarnaast is het belangrijk om het slaapritueel ook overdag toe te passen en je baby op vaste tijden te laten slapen. Als je baby niet wil slapen, kan het ook helpen om hem in een draagzak te dragen of een wandeling te maken in de kinderwagen. Dit kan helpen om zich te ontspannen en in slaap te vallen. Een baby die niet wil slapen kan voor veel stress zorgen bij ouders.
Gelukkig zijn er verschillende methoden die kunnen helpen om je baby toch in slaap te krijgen. Het is belangrijk om te observeren wat je baby doet en te zoeken naar eventuele patronen in het gedrag van je baby. Een terugkerend slaapritueel en een rustige omgeving kunnen hierbij helpen. Daarnaast zijn er verschillende technieken die je als ouder kunt proberen, zoals de “pick up, put down” methode of het gebruik van witte ruis. Vergeet ook niet dat ieder kind uniek is en wat voor de ene baby werkt, kan voor de andere niet werken. Het kan dus wat tijd en geduld vergen om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw baby. Maar met deze tips en technieken kun je als ouder in ieder geval een goede start maken om je baby te stimuleren om beter te slapen en zo wat meer rust te creëren in het gezin.
Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat een goede nachtrust niet alleen belangrijk is voor de baby, maar ook voor de ouders. Als ouders voldoende slaap krijgen, zijn ze beter in staat om voor de baby te zorgen en zullen ze minder gestrest zijn. Vergeet dus niet om ook goed voor jezelf te zorgen en hulp te vragen wanneer dat nodig is.
Dit is wat je moet doen wanneer je baby niet wil slapen
Wil jouw kind niet slapen? Neem gerust dan eens kijkje bij ons programma voor meer informatie. Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen.