Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Je neemt je als ouder nog zo voor om rustig te blijven, maar toch reageer je vaak geïrriteerd als je kind treuzelt, schreeuwt of wanneer hij/zij brutaal reageert. Of je merkt dat je je geduld verliest wanneer je kind voor de 10e keer zijn bed weer niet uitkomt.

Als ouder kan het soms moeilijk zijn om kalm te blijven als je kind zich niet gedraagt zoals je zou willen. En dit is heel logisch… Je hebt ook te maken met je eigen ervaringen vanuit je opvoeding, je emoties en triggers. Het is dus niet gek als het gebeurt, wel is het belangrijk om te erkennen dat deze reacties gevolgen kunnen hebben voor je kind.

Na het boos worden op je kind kan het voelen alsof je gefaald hebt als ouder. Ervaar je een schuldgevoel na het boos worden op je kind en blijft dat lang hangen? In dit artikel bespreken we hoe het komt dat je een schuldgevoel hebt tegenover je kind, wat de redenen zijn voor stress bij ouders na het boos worden op een kind en wat we kunnen doen om ons schuldgevoel tegenover ons kind te verminderen.

Waarom heb ik een schuldgevoel na boos worden op mijn kind?

Vanuit je eigen levenservaringen heb je jezelf bepaalde dingen aangeleerd, waardoor je nu zo reageert naar je kinderen toe. Je hebt namelijk te maken met je eigen triggers en emoties.
Super logisch en heel menselijk.

Iedereen heeft bepaald gedrag of situaties waar je op triggert. Jij doet dat misschien als je kind een grote mond geeft en een ander triggert misschien als je kind de ouder negeert of als het kind hysterisch huilt. Als je getriggerd wordt, ga je op een manier reageren wat je misschien helemaal niet wilt. Je gaat schreeuwen, wordt kortaf of gaat je kind negeren. Dit komt, omdat je voor het grootste gedeelte reageert vanuit je onderbewustzijn. Het overkomt je dus. 

En als het dan toch weer gebeurt, dan ervaar je een schuldgevoel na het boos worden op je kind. Of je vraagt je af: “Waarom doe ik dit nu weer?” Dit is een normale reactie op het besef dat je je kind pijn of verdriet hebt gedaan. Je kunt een schuldgevoel tegenover je kind voelen omdat je je kind onrechtvaardig hebt behandeld, omdat je te streng was of omdat je je kind niet begreep. En hierdoor angsten hebt dat je kind iets overkomt.

Een andere reden waarom je een schuldgevoel tegenover je kind kan voelen, is omdat we weten dat onze reactie niet bijdraagt aan een positieve ontwikkeling en het vergroten van zelfvertrouwen van je kind. Je kind krijgt na zo’n reactie elke keer het gevoel “Ik doe het niet goed genoeg”. Dat doe je natuurlijk niet bewust, je wilt het beste voor je kind en je weet ook dat je het graag wilt veranderen. Je weet alleen niet goed hoe je dat moet doen. 

Redenen van stress bij ouders na boos worden op kind

Het boos worden op een kind kan veel stress veroorzaken bij jou als ouder. Je kunt je zorgen maken over de impact van je woede op je kind en je afvragen of je de emotionele band met je kind hebt beschadigd. Je vraagt je af of je op de juiste manier hebt gereageerd op het gedrag van je kind en hoe je dit de volgende keer anders zou kunnen doen.

Wanneer je een schuldgevoel ervaart na het boos worden op je kind, ga je ook twijfelen aan jezelf. Doe ik het wel goed als ouder? Gaat het ooit beter worden? Wanneer er sprake is van co-ouderschap kan dit gevoel extra aanwezig zijn. De stress kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Want doordat je je steeds meer gestresst voelt, kost het je ook steeds meer moeite om rustig en geduldig te reageren naar je kind toe, waardoor je schuldgevoel tegenover je kind nog groter wordt.

5 tips tegen het hebben van een schuldgevoel tegenover je kind

Wanneer je soms iets te hard van stapel loopt, kan het zo zijn dat er een schuldgevoel ontstaat na het boos worden op je kind. We geven je vijf tips tegen het hebben van een schuldgevoel tegenover je kind:

  • Erken je emoties: Het is belangrijk om je emoties te erkennen en ze niet weg te stoppen. Als je boos bent geworden op je kind, is het goed om dit te voelen. Probeer echter te voorkomen dat deze emoties de overhand nemen en je acties beïnvloeden. Bied excuses aan: Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en je kind te laten weten dat je spijt hebt van wat er is gebeurd. Praat met je kind over wat er is gebeurd en waarom je boos werd. Dit kan helpen om eventuele misverstanden op te helderen en de relatie tussen jou en je kind te verbeteren en om te laten zien dat je om hem of haar geeft. Door dit te doen laat je je kind zien hoe je met een schuldgevoel om kan gaan. 
  • Leer jezelf kennen en krijg zicht op je triggers: Door jezelf te leren kennen en te begrijpen waarom je reageert zoals je reageert, waarom je bepaalde emoties ervaart, kun je in de toekomst beter met moeilijke situaties omgaan. 
  • Leer het gedrag van je kind begrijpen: Als je beter begrijpt waarom je kind reageert zoals het nu reageert, zal je hier meer begrip voor hebben. Dit zal jou als ouder helpen om vanuit een nieuwe blik anders op je kind te gaan reageren.
  • Wees geduldig:  Bedenk goed voor jezelf wat jou kan helpen om wel het geduld te bewaren en niet vanuit je triggers te reageren. Elke dag is het moment om dit te gaan doorbreken. 

Wees je er van bewust dat een schuldgevoel na het boos worden op je kind een normale reactie is, maar het is belangrijk om deze emoties niet de overhand te laten nemen.

Ervaar je een schuldgevoel na het boos worden op je kind? Wij helpen je!

Je gaat aan de slag met je triggers wat ervoor gaat zorgen dat je rustiger gaat reageren en niet steeds vervalt in het gedrag wat je niet wilt.
Dit gaat er dus ook voor zorgen dat je geen schuldgevoel tegenover je kind hoeft te voelen.
Wij helpen onze deelnemers daar stap voor stap mee en we krijgen terug dat ze zo blij zijn dat echt die kern wordt aangepakt, zodat er ook echt een verandering komt.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie. Schuldgevoel na het boos worden op je kind? Rust in Ouderschap geeft je tips om hiermee om te gaan.

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

Als ouder is het heel normaal om bezorgd te zijn over het welzijn van je kind. Echter kan deze bezorgdheid uitgroeien tot angst, waarbij je constant denkt aan de mogelijkheid dat je kind iets ergs overkomt. Dit kan leiden tot ernstige stress en een vermindering van de...

Lees meer