Het kan een uitdaging zijn voor jou als ouder wanneer je peuter niet wilt slapen of niet alleen wil slapen in zijn of haar eigen bed. Dit kan voor sommige op den duur leiden tot slaapproblemen voor zowel jouw kind als voor jou. In dit artikel bespreken we enkele tips en strategieën die kunnen helpen om je peuter te stimuleren om zelfstandig te slapen, zonder mama.
We zullen bespreken hoe je een slaaproutine kunt opzetten, de omgeving van de slaapkamer kunt aanpassen, en hoe je je peuter kunt helpen om zich comfortabel te voelen in zijn of haar eigen bed. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en dat sommige strategieën beter werken dan andere. Het kan wat tijd en geduld vergen om een routine te ontwikkelen die voor jouw kind werkt, maar het is zeker de moeite waard om een goede nachtrust te krijgen voor zowel je kind als voor jezelf.
Waarom wil mijn peuter niet in een eigen bed slapen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een peuter niet in een eigen bed wil slapen. Hier zijn enkele mogelijke redenen:
- Angst voor het donker: Peuters kunnen bang zijn voor het donker en zich veiliger voelen bij een volwassene. Probeer dan een nachtlampje aan te doen of laat een deur op een kier zodat er wat licht binnenkomt.
- Separatieangst: Peuters kunnen angstig worden als ze gescheiden worden van hun ouders en willen dicht bij hen zijn om zich veiliger te voelen. Het kan helpen om de peuter geleidelijk aan te laten wennen aan het slapen in een eigen bed door hem of haar overdag in het bed te laten spelen of rusten, zodat het bed vertrouwd wordt.
- Gewoonte: Als uw peuter al langere tijd gewend is om bij jou als ouder te slapen, kan het moeilijk zijn om hem of haar aan te moedigen om in een eigen bed te slapen. Het kan helpen om een duidelijke routine op te stellen voor bedtijd en uw peuter elke nacht op dezelfde tijd naar bed te brengen.
- Comfort: Soms kan het zijn dat je peuter niet comfortabel is in het eigen bed, bijvoorbeeld omdat het matras te hard of te zacht is. Zorg ervoor dat het bed comfortabel is en dat uw peuter er warm en knus in kan slapen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het proces van het leren slapen in een eigen bed voor elke peuter anders is. Wanneer je peuter niet alleen wil slapen, is het een kwestie van tijd en geduld om je peuter te helpen wennen aan het idee van slapen in een eigen bed. Het is belangrijk om consequent te zijn en je peuter positief te bekrachtigen als hij of zij in het eigen bed slaapt.
Hoe kan ik mijn peuter die niet alleen wil slapen toch zelfstandig leren slapen?
Het is normaal dat jonge kinderen moeite hebben om alleen te slapen, wanneer je jouw peuter zelfstandig wilt leren slapen is het belangrijk om er bewust van te zijn dat ze dit moeten leren en ze jou als ouder hierbij hard nodig hebben. Hieronder staan enkele suggesties die je kunt overwegen:
- Maak een vast bedritueel: Creëer een vast avondritueel voor het slapengaan. Dit kan bestaan uit activiteiten zoals een warm bad, een boek lezen of een slaapliedje zingen. Hierdoor leert de peuter dat het tijd is om te slapen en kan het helpen bij het kalmeren en ontspannen.
- Geef de peuter een veilig gevoel: Sommige kinderen voelen zich veiliger als ze iets bij zich hebben, zoals een knuffel of deken. Geef je peuter iets vertrouwds om bij zich te hebben tijdens het slapen.
- Blijf bij je peuter totdat hij/zij slaapt: Je peuter kan zich veiliger voelen als je bij hem/haar bent tijdens het in slaap vallen. Zorg er wel voor dat je hem/haar niet de hele nacht bij je laat slapen, anders leert hij/zij niet zelfstandig te slapen.
- Gebruik een nachtlampje: Sommige kinderen zijn bang in het donker. Een nachtlampje kan helpen om een veilig gevoel te geven en de peuter gerust te stellen.
- Geef positieve bekrachtiging: Beloon je peuter wanneer hij/zij goed slaapt. Dit kan een kleine beloning zijn zoals een sticker of extra verhaaltje. Het helpt de peuter om te leren dat slapen iets positiefs is.
Het belangrijkste is om consistent te zijn met de gekozen methode en geduld te hebben. Het kan even duren voordat je peuter niet alleen wil slapen, maar uiteindelijk zal het hem/haar helpen om beter te slapen en zich meer zelfstandig te voelen.
Peuter alleen leren slapen zonder mama
Het kan voor peuters en jonge kinderen moeilijk zijn om te leren slapen zonder hun mama, omdat ze een sterke emotionele band hebben met hun verzorger en hun moeder vaak als veilige haven fungeert en aan hun behoefte voldoet. Tegelijkertijd moet je als ouder veel ballen in de lucht houden en heb je ook eigen behoefte, wensen en verwachtingen ten aanzien van slapen. Wanneer er tussen de behoefte, wensen en verwachtingen van jou en je kind een verschil zit, kan dit zorgen voor veel frustraties.
Het goede nieuws voor jou is dat we een stap voor stap methode hebben ontwikkeld om als ouder makkelijker om te gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.
❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;
❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;
❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;
❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;
❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;
❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;
❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.
En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen en een methode vanuit de hechtingsvisie. Zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag.
Wil jouw peuter niet alleen slapen? Zo los je dat op!
Wil jouw kind niet slapen? Of heb jij een baby of kleuter die niet wilt slapen? Of niet zelfstandig wilt slapen, dan vraagt dit net even een andere aanpak dan een peuter. Je leest er meer over in de desbetreffende blogs.
Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.