Hoe vaak komt het bij jouw kinderen voor. De ‘waaroms’ en de ‘ja, maars’? Vaker dan je zou willen waarschijnlijk.
Trek je je schoenen aan, als je op tijd op school wilt zijn. “Ja, maar ik wil dit spelletje nog even afmaken”.
“Kom je uit bed?” “Ja, maar ik heb nog geen zin om op te staan”.
Of steeds maar die waaroms.
“Kom, maak je klaar. We gaan naar opa en oma.” “Waarom, daar zijn we gisteren toch al geweest?”
“Ruim je kamer even op? “Waarom, ik kan toch alles vinden”.
En wat is jouw reactie hier dan op. Je komt misschien in een discussie terecht of wordt ongeduldig. En als je kind echt niet gaat luisteren, en op den duur ook gaat zeuren of drammen, trappen bijna alle ouders wel eens in de valkuil > Iets zeggen wat je niet waar kunt maken.
Wanneer je kind bijvoorbeeld in de ochtend niet luistert, en die schoenen niet gaat aantrekken of nog lekker blijft spelen, waarop jij dan zegt: “Als je nu niet opschiet, kom je te laat op school.” Terwijl je diep van binnen weet dat je er alles aan zult doen om je kind op tijd op school te krijgen. Want zelf wil je ook niet dat hij of zij te laat komt. Dus als je dan ziet dat je nog maar 5 minuten hebt, pak je dan toch maar de auto terwijl je normaal gaat lopen of je rijdt of loopt net wat sneller dan normaal.
Zo liep ik pas ook in de supermarkt waar een moeder liep met haar dochter die bleef vragen om snoep. Eerst bleef die moeder rustig en zei dat het niet mocht. En later kwam ik ze weer tegen en bleef het meisje drammen en zeuren en toen hoorde ik die moeder zeggen “Als je nu hier mee door blijft gaan, dan laat ik je hier achter en ga ik alleen naar huis.”
Herkenbaar? En uitspraak die je nooit waar zal maken. En logisch dat je dit soort uitspraken soms doet. Dat doen we allemaal. Je weet het soms niet meer, je voelt je machteloos en je wilt gewoon dat je kind naar je luistert. En niet een heel drama maakt en al helemaal niet waar iedereen kan mee kijken en luisteren.
Of als je een dagje weg bent en je kinderen blijven maar ruzie maken onderling. Wie zegt er dan op den duur niet: “Als jullie zo door gaan, gaan we naar huis” of “als je nu niet normaal doet, gaan we naar huis.” Maar als je net binnen bent bij een duur dagje Effteling of dierentuin, ga je ook dat vaak niet doen. Je zegt het in de hoop dat ze gaan luisteren.
Ik herken het zelf ook. Pas geleden nog: mijn zoon wilde geen kleding passen in de winkel wat we nodig hadden voor vakantie. Hij ging op de grond liggen, riep dat hij er geen zin in had….drama. Waarop ik op den duur mijn geduld verloor en zei: “Als we geen goede kleding hebben, dan kunnen we ook niet op vakantie.” Terwijl ik het zei, dacht ik….waarom zeg ik dit nu weer? Want natuurlijk gaan we op vakantie.
En ja, ook al heb je nog veel kennis en expertise. Iedereen overkomt dit soort uitspraken.
En gaat je kind hier beter van luisteren? Nee zeker niet. Misschien op dat moment wel. Je kind gaat luisteren uit ‘angst’ voor het gevolg, voor waar je mee ‘dreigt’, het naar huis gaan of niet op vakantie gaan. Voor de korte termijn lost het dan iets op. Maar je wilt juist dat je kind en vanuit zichzelf gaat luisteren en ook voor de lange termijn.
Of je kind denkt bij dit soort uitspraken: Dat gaat mijn vader of moeder toch niet waarmaken, dus waarom zal ik luisteren.
Voor deze week wil ik je eens uitdagen om aan het einde van de dag terug te kijken hoe vaak je iets hebt gezegd wat je eigenlijk niet waar kan maken of niet waar hebt gemaakt. Dat zit vaak al in kleine dingen. Zeggen dat je kind eerder naar bed gaat als het blijft zeuren, terwijl ‘s avond je kind toch op de gewone tijd op bed ligt. Of zeggen dat je kind heel de dag geen snoepje meer krijgt als hij niet goed eet. En een paar uur later toch weer een snoepje krijgt.
Nogmaals, heel menselijk dat het gebeurt. Wel goed om eens bij stil te gaan.
Merk jij nou ook dat je veel hierin vervalt of dat je steeds maar weer aan het waarschuwen en dreigen bent. En het gevoel hebt dat je geen grip hebt op het gedrag van je kind, download dan gerust eens onze gratis checklist tegen ja-maars. Dit helpt je om discussie en weerwoord te verminderen en ervoor te zorgen dat je kinderen makkelijker meewerken. Download de checklist via onderstaande link: https://www.rustinouderschap.nl/gratis-checklist-ja-maars/