Al tijdens je zwangerschap begint het opbouwen van een band tussen jou en je baby en vanaf het moment dat het geboren wordt kun je de hechting met je kind stimuleren. Een goede hechting met je baby draagt bij aan een positieve ontwikkeling. Om te weten hoe je de hechting van je baby kunt stimuleren, lees dan zeker hieronder verder.
Het verschil tussen een veilige en onveilige hechting met je baby
Een goede hechting wordt ook wel veilige hechting genoemd. Bij veilige hechting kan je baby er op vertrouwen dat er onvoorwaardelijk voor hem gezorgd en van hem gehouden wordt. Er ontstaat een gevoel van basisveiligheid en je hebt als ouder oog voor de behoeften en emoties van je baby en je reageert hier sensitief op. Een veilige hechting met je baby draagt bij aan een gezonde emotieregulatie en gezonde stressregulatie. Ook draagt het bij aan een positieve interactie met andere mensen, stabiel voelen en het hebben van vertrouwen in jezelf.
Als een kindje er niet op kan vertrouwen dat er onvoorwaardelijk voor hem gezorgd wordt en van hem gehouden wordt, ontstaat er onveilige hechting. Het gevoel van basisveiligheid mist dan wat nodig is om de wereld verder te ontdekken.
Hechting start direct na de geboorte
De eerste uren na de bevalling zijn belangrijk voor de hechting van de baby. Hoe minder stress er aanwezig is bij jou als moeder en de baby, hoe beter dit is voor het hechtingsproces. Het is voor de baby een hele overgang om vanuit je warme, afgesloten buik in de buitenwereld terecht te komen. Je kunt er zeker aan bijdragen om dit zo fijn en rustig mogelijk voor je baby te laten verlopen.
Huid op huid contact na de geboorte
Het eerste wat je kunt doen, is zorgen (als het mogelijk is natuurlijk) dat je als moeder eerst huid op huid contact hebt met je baby en als het lukt het eerste uur ook met de vader. Mocht je als moeder niet in staat zijn, door bijvoorbeeld een operatie, dan kan de vader direct het huid op huid contact met de baby op zich nemen. En wanneer je baby in de couveuse start zijn er ook mogelijkheden om de hechting te stimuleren.
Neem de tijd en geduld voor de eerste borstvoeding. Als dit rustig verloopt, komt er veel oxytocine (dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd) vrij voor jou en je baby en is de kans het grootst dat het gaat lukken.
Stimuleren van de hechting tussen jou en je baby
Je kunt de hechting stimuleren vanaf de geboorte. Hieronder delen we 7 aandachtspunten die hieraan kunnen bijdragen.
Huid op huid contact en knuffelen met je baby
Breng veel tijd met je kind door te knuffelen, troosten en fysiek contact te hebben. Dit zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt.
Wanneer je baby te vroeg geboren is en in de couveuse terecht komt is dit eerste contact lastiger, maar samen in het ziekenhuis zoeken ze hierin naar mogelijkheden om de hechting in de couveuse met je baby te stimuleren.
Reageer sensitief op de behoefte van je baby
Verplaats je in de wereld van je baby door te kijken door zijn of haar ogen. Kijk welke behoeften je kind heeft en reageer op de signalen van je kind, zoals huilen, smakgeluiden en dergelijke. Wanneer je je kindje nabijheid biedt als het huilt, leert je je kind dat er iemand voor hem is en dat zijn verdriet er mag zijn. Benoem reacties en emoties van je kind door dingen te zeggen als: “O, moet je daar van lachen”, “Je bent blij, hè”, “Je bent verdrietig”. Hierdoor laat je baby merken dat je hem hoort en begrijpt.
En soms vind je niet direct de oorzaak en blijft je baby huilen. Wees er dan wel voor je baby. Als jij sensitief reageert, dan voelt je kindje zich niet alleen en dat de emotie er mag zijn.
Sommige baby´s huilen meer dan andere baby´s, wat het erg zwaar kan maken. Mocht je je hier zorgen over maken en denken dat er een onderliggende oorzaak is (bijvoorbeeld reflux, allergie of ergens pijn), bespreek het dan met de dokter of op het consultatiebureau.
Wanneer je kind bijvoorbeeld een sterk temperament heeft zal dit meer sensitiviteit vragen dan kinderen die dit niet hebben. Dat zal in de babytijd al zo zijn en mogelijk later ook als je kindje ouder is. Dit is zeker niet altijd makkelijk en kan je veel energie en geduld kosten. Weet dat je doet wat je kan en wat binnen je mogelijkheden ligt. En als je een keer een ́mismatch ́ hebt, dan is dit niet erg. Zorg dan dat je het daarna weer herstelt. Dus als je een keer boos bent geworden op je kind, maak het daarna weer goed en benoem ook wat er gebeurd.
Praat, zing en speel met je baby
Er zijn allerlei manieren van communiceren en contact maken wat je baby het gevoel geeft dat hij er mag zijn. Zing liedjes, maak leuke geluidjes en gebaren, speel en praat met je kind. Je kunt gewoon vertellen wat je ziet, wat je doet en wat er gaat gebeuren. Jouw stem stelt hem gerust en jouw aandacht laat je kindje weten dat zijn gevoelens en behoeftes er toe doen en dat er liefdevol op wordt gereageerd.
Wees voorspelbaar
Het geeft je kind een veilig gevoel als je voorspelbaar bent. Praat tegen je kindje, leg uit wat je doet en wat er gaat gebeuren. Het is heel normaal dat baby’s tussen de 8 en 10 maanden verlatingsangst krijgen. Zorg dan dat je niet stiekem weg gaat, maar maak tijd voor rustige overgangen en vertel wat je gaat doen. Zo leert je kind op jou te vertrouwen en krijgt het gevoel gezien te worden. Zo leer je je kind zijn omgeving te begrijpen.
Geef ruimte en vertrouwen om je baby te laten ontdekken
Kijk goed naar de signalen die je kind afgeeft. Wanneer je kind wegkijkt of in de ogen wrijft, gun je baby dan rust en laat hem dan slapen.
Je baby zal steeds meer willen ontdekken door aan dingen te voelen, in de mond stoppen, op den duur dingen beetpakken. Geef je kind de ruimte hiervoor (zo lang het veilig is natuurlijk) om dit te ervaren. En benoem wat er gebeurt, zodat je kind de wereld om zich heen steeds beter gaat begrijpen.
Zorg voor jezelf
Het leven met een baby is niet altijd makkelijk en met momenten ook zwaar en vermoeiend. Pak je eigen rust en ontspanningsmomenten. Als jij stress ervaart, zal je kindje dit ook voelen. Hoe meer ontspannen jezelf bent, hoe beter dit is voor de hechting met je kind.
Geniet
Het ouderschap is iets bijzonders. Probeer zoveel mogelijk te genieten en plezier te maken met elkaar. Dit zal jullie band versterken.
Baby maakt geen contact
Als je baby zelf weinig contact maakt, investeer dan juist ook in de bovenstaande aandachtspunten om de interactie met je baby te versterken. Wanneer je grote zorgen hebt, meld het dan bij het consultatiebureau, zodat ze met je mee kunnen kijken of je zorgen gegrond zijn.
Als je kindje onveilig gehecht is.
Weet dat als je kind door omstandigheden onveilig gehecht is, dat dit niet blijvend hoeft te zijn. Je kunt werken aan het herstellen van deze hechting naar een veilige hechting. Het is, hoe dan ook, altijd van grote waarde om te investeren in de hechtingsband met je kind.
Om bewust aan de slag te gaan met het verbeteren en stimuleren van de hechting van je kind, hebben wij het Programma Rust in Ouderschap ontwikkeld die hier helemaal bij aansluit en jou de kans geeft om dit met onze begeleiding op te gaan pakken.