Help! Mijn dreumes huilt hysterisch

Op het moment dat je dreumes een grens krijgt of het anders gaat dan het in gedachte had, kan je dreumes duidelijk laten merken het hier niet mee eens te zijn door bijvoorbeeld te gaan schreeuwen of hysterisch te huilen. Dit kan behoorlijk op je zenuwen werken en je vindt het gedrag van je kind op dat moment misschien vervelend of irritant. Weet dat het hysterisch huilen van je kind niet bedoeld is om jou te irriteren. Je kind heeft op dat moment een bepaalde behoefte en weet nog niet hoe die dit op een goede manier kan uiten. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Dat vertellen wij je in dit blog.

Hoe reageer je als je dreumes hysterisch begint te huilen? 4 tips

    1. Begin bij jezelf door even je rust te pakken Zucht diep, tel tot tien en besef dat er geen noodgeval is. Wees geen bron van stress voor je kind door geïrriteerd te gaan reageren of boos te worden, waardoor het huilen nog erger wordt.  
    2. Kijk naar wat er onder het zichtbare gedrag (het hysterisch huilen) zit. Wat is de behoefte van je kind? Wat voelt je kind daadwerkelijk? Is je kind moe of heeft het trek? Of is het verdrietig, vindt het iets oneerlijk?
    3. Erken de emotie van je kind. Een valkuil is om het gevoel te ontkennen of een oplossing te bedenken door bijvoorbeeld te zeggen: “Zo erg is het toch niet?”  of “Morgen kan je toch weer spelen.” Sta in plaats daarvan stil bij wat je kind voelt.  “Je vindt het jammer he”, “ Je bent verdrietig he”. Op deze manier leer je je kind woorden te geven aan wat je kind denkt en voelt en gaat je kind zichzelf beter leren begrijpen.
    4. Verwoord de behoefte of het verlangen van je kind. “Je wilde graag nog even spelen met de trein hè?”, “Je wilde graag dat papa je kwam helpen” of “Je wil helemaal geen schone luier krijgen hè?”.

Bied afleiding, een alternatief of zet humor in. Soms blijft je kind nog verdrietig na bovenstaande stappen. Bedenk je dat dit mag. Je kan het niet altijd op lossen en dat hoeft ook niet. 

En wil je er nog iets mee, kijk dan wat bij jouw kind past.  Doe bijvoorbeeld een belofte voor de volgende keer:  “Zullen we afspreken dat mama de volgende keer je luier weer doet.” (en kom deze dan wel na). Of als je kind moeilijk naar bed gaat: “Als jij in bed ligt, kom ik eventjes bij jou liggen.”  Bied een alternatief: als je kind met iets niet mag spelen, bied iets anders aan of ga samen met je kind met iets spelen.  Geef een keuze: “Ga je lopend of in de wagen?”, “ Wil je staan met de luier omdoen of liggen?”, “Wil je met de rode of de blauwe auto spelen?” Gebruik humor of afleiding: Bijvoorbeeld als je kind niet naar bed wilt: “Ik doe 10 tellen mijn ogen dicht en dan lig jij in bed.”, “Je beertje wil heel graag met je kroelen.”, 

Bied rust en duidelijkheid

Het hysterisch huilen van je dreumes kan ook ontstaan doordat het emmertje van je kind overloopt en het precies de druppel is dat je kind op dat moment bijvoorbeeld geen snoepje mag. Op een andere dag kan je kind hier namelijk heel rustig op reageren. Bouw voldoende rust en eetmomenten in op een dag. Zie het hysterisch huilen als signaal dat het genoeg is en dat er rust nodig is. Bied je kind ook grenzen en duidelijkheid. Dit geeft veiligheid voor een kind. Het geeft je kind rust als het weet waar het aan toe is. Geef deze duidelijkheid op een overtuigende en begripvolle wijze. Leg duidelijk uit wat wel en niet mag en waarom niet. “Je hebt genoeg snoepjes op. Je mag geen snoepje meer.” Houd rekening met de leeftijd van je dreumes door nog niet te veel taal te gebruiken.

Wat moet je niet doen wanneer je dreumes huilt om alles?

Realiseer je dat je het probleem van je dreumes niet meteen hoeft op te lossen. Een valkuil is om je kind zijn of haar zin te geven als het hysterisch huilt, zodat het weer rustig is. Dit is een oplossing voor de korte termijn, waardoor de volgende dag weer precies hetzelfde gebeurt. Wat je wilt is dat je kind voor de lange termijn gaat leren hoe die op een andere manier aandacht kan vragen en zijn emoties kan uiten.

Leer omgaan met het hysterisch huilen van je dreumes

Tijdens onze cursus Minder Boos Meer Rust sta je stil bij wat er bij jou als ouder gebeurt op het moment dat je kind schreeuwt of hysterisch huilt en waar je triggers liggen. Je krijgt inzicht in hoe het brein werkt en de interactiepatronen die er zijn tussen jou en je kind. En vervolgens krijg je stappen om hiermee aan de slag te gaan, zodat jij je kind op een goede manier kan ondersteunen in de emotionele ontwikkeling en er meer rust komt in huis. Neem contact met ons op voor meer informatie over de cursus of tips voor het omgaan met een huilende dreumes.

3 Tips om fijn op vakantie te gaan

3 Tips om fijn op vakantie te gaan

Vakantie heeft het beeld van plezier en ontspanning. Het kan echter ook veel stress en emoties geven. Bij jezelf en bij je kind. Het weggaan, op vakantie zijn en weer terugkomen……het kunnen lastige momenten zijn. De dagelijkse structuur valt weg, er zijn meer...

Lees meer