Mijn kind kan niet slapen: 10 tips om een kind te laten slapen
Een kind dat niet kan slapen is een herkenbare uitdaging voor veel ouders. Het kan zorgen voor vermoeiende nachten en heeft niet alleen invloed op het welzijn van het kind, maar ook op jouw nachtrust.
In dit artikel lees je over de oorzaken van slapeloosheid bij kinderen en krijg je handvatten en inzichten om je kind te helpen beter in slaap te vallen.
Wat is slapeloosheid bij kinderen?
Slapeloosheid bij kinderen, ofwel slaapproblemen, betekent dat een kind moeite heeft om goed te slapen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Moeite met in slaap vallen;
- Vaak wakker worden ’s nachts;
- Te vroeg wakker worden;
- Niet uitgerust wakker worden na een nacht slapen.
Het is normaal om je af te vragen of je kind wel genoeg slaap krijgt. Lees hier meer over hoeveel slaap een kind nodig heeft.
Oorzaken van slapeloosheid bij kinderen
Er zijn verschillende redenen waarom een kind moeite kan hebben met slapen. Deze oorzaken kunnen medisch, psychologisch of extern van aard zijn.
Medische of psychologische oorzaken
Slaapproblemen kunnen soms voortkomen uit onderliggende aandoeningen zoals:
- Slaapapneu;
- Astma;
- Angststoornissen;
- Depressie.
Als je kind langdurig slaapproblemen heeft en je dit niet kunt doorbreken, is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan eventuele medische oorzaken vaststellen en, indien nodig, een slaaponderzoek adviseren.
Verstoord slaappatroon
Een onregelmatig slaapschema of wisselende bedtijden kunnen het natuurlijke slaapritme verstoren. Dit maakt het moeilijker voor je kind om in slaap te vallen en door te slapen.
Angst of stress
Angst voor het donker, monsters of zorgen over school of sociale situaties kunnen slapeloosheid veroorzaken. Deze gevoelens maken het moeilijk voor een kind om te ontspannen en in slaap te vallen.
Overstimulatie
Te veel prikkels vlak voor het slapengaan, zoals:
- Schermtijd (tv, tablets, telefoons);
- Drukke activiteiten;
- Te veel suiker of cafeïne in de avond.
Oncomfortabele slaapomgeving
Een kamer die te warm, te licht of lawaaierig is, kan de slaap verstoren. Een rustgevende slaapomgeving is essentieel voor een goede nachtrust.
Het is belangrijk om slapeloosheid bij je kind serieus te nemen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, en gezondheidsrisico’s zoals obesitas. Het aanpakken van deze problemen is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor jouw eigen nachtrust en welzijn.
“Slaap is de magische sleutel tot een goede gezondheid en ontwikkeling van een kind.”
Mijn kind kan niet slapen: hoe val je snel in slaap als kind?
Het kan voor een kind moeilijk zijn om snel in slaap te vallen. Hieronder volgen een aantal strategieën die kunnen helpen bij slapeloosheid bij kinderen. Kijk hierbij vooral wat aansluit bij jouw kind:
- Ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen: deze oefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam en rustig te worden in het hoofd van je kind. Laat je kind diep ademhalen en uitademen terwijl hij zich concentreert op zijn ademhaling.Dit kan ervoor zorgen dat slecht slapende kinderen toch rustig in slaap vallen.
- Visualisatie: Visualisatie kan ook helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest. Laat je kind zich een rustige en ontspannende omgeving voorstellen, zoals een strand of een bos.
- Luister naar rustgevende muziek: Rustgevende muziek kan helpen bij het ontspannen.Dit kan je bijvoorbeeld inzetten wanneer je kind angst heeft om te slapen.
- Verander de omgeving: Verander de slaapomgeving van je kind als het niet werkt. Verduister de kamer of speel rustgevende geluiden af.
Hoe kan je een kind dat niet wil slapen toch laten slapen?
Stel een vaste bedtijd in: Zorg dat je kind op een vast tijdstip naar bed gaat en sta hier ook op. Dit helpt het lichaam en de geest van je kind te wennen aan een slaaproutine. Als je kind niet wil slapen, probeer dan het volgende:
1. Maak een bedtijdritueel: Stel een rustige routine op voor het slapengaan, zoals een verhaaltje voorlezen, een warm bad of een rustige activiteit, om je kind te helpen kalmeren en zich te ontspannen.
2. Beperk stimulerende activiteiten: Zorg dat je kind minstens een uur voor het slapengaan geen stimulerende activiteiten meer doet, zoals het kijken naar tv of spelen van computerspelletjes.
3. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: Zorg dat de slaapkamer van je kind een aangename temperatuur heeft, goed geventileerd is en dat er geen afleidingen zijn zoals lichtjes of geluiden die de slaap kunnen verstoren. Naast dat deze kunnen afleiden kunnen ze ook zorgen voor angst om te gaan slapen.
4. Wees geduldig en rustig: Als je kind niet wil slapen, probeer dan kalm te blijven en geduldig te zijn. Word niet boos of gefrustreerd, want dit kan de slaapproblemen bij je kind alleen maar erger maken. Kennis van hoeveel slaap een kind nodig heeft kan hierbij helpend zijn.
10 tips om je kind te laten slapen
Ook voordat je kind naar bed gaat, zijn er al veel dingen die je kunt doen om je kind rustig de dag af te laten sluiten en te laten ontspannen, voordat het gaat slapen.
We delen hieronder 10 tips die jou en je kind kunnen helpen om je kind rustig in slaap te laten vallen:
-
Zorg voor voldoende beweging overdag: Kinderen die actief zijn, slapen vaak beter.
-
Sluit de dag rustig af: Beperk schermtijd en drukke activiteiten minimaal een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen remt de aanmaak van melatonine.
-
Praat na over de dag: Neem tijd om je kind te laten vertellen wat het heeft meegemaakt. Dit helpt om zorgen los te laten voor het slapen gaan.
-
Creëer een vast bedtijdritueel: Een voorspelbare routine – zoals tandenpoetsen, een verhaaltje en knuffelen – helpt je kind te ontspannen en te begrijpen dat het tijd is om te slapen.
-
Neem de tijd voor het ritueel: Als je het bedritueel gehaast afrondt, kan dit stress veroorzaken. Start eerder zodat je met rust en geduld het ritueel kunt doen.
-
Zorg voor een ontspannen omgeving: Dim het licht, speel zachte muziek, en zorg voor een koele, stille kamer.
-
Vermijd laat drinken: Zo voorkom je dat je kind vaak wakker wordt om naar het toilet te gaan.
-
Praat over angsten: Als je kind bang is om te slapen, bespreek de angsten op een ander moment. Zorg ervoor dat je de oorzaak begrijpt en oplost.
-
Blijf even bij je kind: Als je kind zich veiliger voelt met jouw aanwezigheid, blijf dan even zitten totdat het zich ontspant.
-
Wees geduldig: Elk kind is anders. Kijk goed naar de specifieke behoeften van je kind en pas je aanpak hierop aan.
“Slapen zonder strijd begint met goed kijken naar de behoeften van je kind en daarbij aansluiten.”
Kijk goed naar wat jouw kind nodig heeft en sluit aan bij deze behoeften. En om jou daarbij te helpen is er een stap voor stap methode waarbij jij als ouder makkelijker om kunt gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.
❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;
❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;
❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;
❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;
❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;
❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;
❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.
En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen, en een methode vanuit de hechting visie, zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting een volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag. Klik hier voor meer informatie over de cursus Rust in de Nacht.
Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op deze pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.