Puber wil geen huiswerk maken: wat kan ik doen als ouder?

Het is een situatie waar veel ouders van pubers mee te maken krijgen: je kind weigert huiswerk te maken. Dit kan leiden tot frustratie, ruzies en een gevoel van machteloosheid. Als ouder wil je je kind graag helpen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun schoolwerk, maar het kan lastig zijn om te weten hoe je dit het beste aanpakt. In dit blog bespreken we hoe je met huiswerkruzies om kunt gaan, hoe je je puber kunt motiveren en geven we 10 praktische tips om je puber te helpen bij het maken van huiswerk.

Ruzie over huiswerk met puber

Ruzie over huiswerk is een veelvoorkomend probleem in gezinnen met pubers. Je puber kan huiswerk zien als een lastige verplichting die hun vrije tijd beperkt, en dit kan leiden tot weerstand en conflicten. Vaak voelt het voor pubers alsof ze voortdurend onder druk staan, en huiswerk wordt dan de druppel die de emmer doet overlopen. Plezier met vrienden maken of gamen voelt voor jou puber belangrijker dan ‘verstandige’ keuzes maken en zich 100% inzetten voor school.  Als ouder is het belangrijk om te beseffen dat ruzie maken over huiswerk meestal niet helpt. In plaats van het probleem op te lossen, kan het de relatie met je kind beschadigen en het conflict verergeren, waardoor je doel om je kind aan huiswerk te krijgen niet behaald zal worden.  Zoek een balans tussen het stellen van verwachtingen en het bieden van steun. Het is niet gek als je boos of gefrustreerd raakt, maar probeer kalm te blijven en samen tot een oplossing te komen, in plaats van te escaleren naar een machtsstrijd.

“De strijd om huiswerk is vaak een groter gevecht dan het huiswerk zelf.”

Hoe motiveer je een puber om huiswerk te maken?

Het motiveren van een puber om huiswerk te maken kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Het begint met het begrijpen van de redenen waarom je kind niet gemotiveerd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben.  Het brein van jouw puber is hard aan het werk, zowel de mentale, fysieke, sociale en cognitieve ontwikkeling is in volle gang.  Huiswerk maken vraagt ook veel vaardigheden van het brein. Denk aan  executieve functies zoals concentratie, overzicht behouden (overweldigd worden door het werk), impulscontrole, plannen en organiseren die bij een puber nog volop in ontwikkeling zijn. En die bij het ene kind meer ontwikkeld zijn dan bij het andere kind. Probeer erachter te komen welke vaardigheid er bij jouw kind onder ligt wat het huiswerk maken lastig maakt.  Ook kan het een kwestie zijn van desinteresse in het vak, zich moedeloos voelen (lees hier meer over bij het blog over depressie bij een puber), gebrek aan zelfvertrouwen of andere zaken (vrienden, gamen e.d.) belangrijker vinden. Pubers leven met het moment en zijn vaak nog niet bezig met lange termijn doelen.  Hier zijn enkele strategieën om je puber te motiveren:

  1. Luister naar je kind: Vraag waarom ze geen huiswerk willen maken. Misschien hebben ze moeite met een specifiek vak of voelen ze zich gestrest. Door te luisteren, kun je gerichter helpen.Ga dit gesprek niet aan tijdens een stressmoment, maar juist als je puber zich rustig voelt. 
  2. Leg het belang van huiswerk uit: Vertel je puber hoe huiswerk hen kan helpen om beter te presteren op school en in hun toekomst. Maak de link tussen hun huidige inspanningen en hun lange-termijndoelen.Geef ook voorbeelden uit je eigen leven. 
  3. Bied steun aan: Laat je puber weten dat je er bent om te helpen. Dit kan betekenen dat je samen moeilijke opdrachten doorneemt, mee opstart met huiswerk maken of je puber helpt een planning te maken.
  4. Zorg voor een rustige studieomgeving: Een plek zonder afleidingen kan een groot verschil maken. Zorg ervoor dat de studieomgeving rustig en georganiseerd is.

10 tips om je puber te motiveren om huiswerk te maken

Hier zijn 10 praktische tips om je puber te helpen bij het maken van huiswerk:

  1. Stel duidelijke regels: Maak afspraken over wanneer en waar het huiswerk wordt gedaan. Duidelijke verwachtingen helpen om een routine te creëren. Kijk hierbij wat bij je puber past, niet wat bij jou past. 
  2. Breek het werk op in kleinere taken: Grote opdrachten kunnen overweldigend zijn. Help je puber om het werk in kleinere, beheersbare stukken te verdelen.
  3. Beloon inspanning, niet alleen resultaten: Complimenteer je puber voor hun inzet, ook als de resultaten niet perfect zijn. Dit stimuleert een positieve houding ten opzichte van huiswerk.
  4. Maak een huiswerkschema: Werk samen met je puber aan een schema dat hen helpt hun tijd beter te beheren. Dit kan stress verminderen en zorgen voor een betere balans tussen school en vrije tijd. Houd er echter rekening mee dat een schema er niet direct voor zorgt dat je puber dit zelfstandig waar kan maken. Ook dat vraagt discipline en vaardigheden. 
  5. Gebruik technologie verstandig: Er zijn veel apps en tools die kunnen helpen bij het plannen en organiseren van huiswerk. Zoek samen naar hulpmiddelen die je puber kunnen ondersteunen.
  6. Wees een rolmodel: Laat zien dat je zelf ook werkt aan taken of doelen. Dit kan je puber inspireren om hetzelfde te doen.
  7. Zorg voor voldoende pauzes: Lange studieblokken zonder pauze kunnen contraproductief zijn. Moedig je puber aan om regelmatig korte pauzes te nemen om op te laden.
  8. Stimuleer samenwerking: Soms kan het helpen als je puber samen met een vriend of klasgenoot huiswerk maakt. Dit kan het werk minder eenzaam en meer motiverend maken.
  9. Help bij het stellen van doelen: Werk samen met je puber om haalbare doelen te stellen, zowel op korte als lange termijn. Dit geeft hen iets om naartoe te werken.
  10. Blijf positief, kalm en geduldig: Motivatie komt niet altijd direct. Het is belangrijk om positief en geduldig te blijven, ook als er tegenslagen zijn of als je puber brutaal is en niet luistert. 

“Geduld is de sleutel; je puber begeleiden bij huiswerk gaat niet om controle, maar om aanmoediging.”

Het gedrag van een puber geeft een ouder op verschillende vlakken vaak veel zorgen. En het geen huiswerk willen maken, kan daar een onderdeel van zijn. Met de juiste aanpak kun je je puber helpen om gemotiveerd en verantwoordelijk te worden. Het belangrijkste is om erachter te komen wat maakt dat je puber het huiswerk maken lastig vindt. En dan te kijken hoe je puber daarin kunt ondersteunen.  Maak er geen strijd van, blijf kalm en rustig en probeer samen met je puber te kijken wat het beste bij hem of haar past.. Uiteindelijk gaat het erom dat je samenwerkt om een positieve en productieve studiegewoonte op te bouwen die je kind zal helpen in zijn of haar verdere leven.

Hulp bij het opvoeden van je puber

Wil je graag meer kennis over het puberbrein en handvatten bij het opvoeden van je puber, dan is dat mogelijk met de cursus Pittige Pubers. Deze is onmisbaar voor jou als ouder met een (pre-) puber. Het biedt je veel inzichten en tools om beter te communiceren, grenzen te stellen, samen te werken en de dagelijkse situaties rustiger te laten verlopen. Klik hier voor meer informatie.

Puber met depressie: wat kan ik doen als ouder?

Puber met depressie: wat kan ik doen als ouder?

De puberteit is een uitdagende periode vol lichamelijke en emotionele veranderingen. Terwijl stemmingswisselingen en prikkelbaarheid normaal zijn voor tieners, kan het soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen normale pubergedragingen en een depressie. Want...

Lees meer