Stress door kinderen bij ouders: waarom ervaar ik stress als ouder?

Ouder zijn is iets bijzonders, maar het is ook een van de meest uitdagende en stressvolle taken die er bestaan. Kinderen opvoeden kan heel wat stress met zich meebrengen, ongeacht hun leeftijd. In dit artikel leggen we je uit waarom je als ouder stress ervaart en geven we tips voor jou als ouder hoe je het beste met deze stress om kan gaan. Wanneer je weet hoe je met stress om moet gaan, verloopt de opvoeding fijner en makkelijker.

Waarom ervaren ouders stress door hun kinderen?

Je staat als ouder altijd ‘aan’ en je hebt een grote verantwoordelijkheid. Je wilt dat je kind zich gelukkig voelt. Als ouder zijnde kan je stress ervaren bij het opvoeden van je kinderen vanwege verschillende redenen.

Veel voorkomende redenen van stress bij ouders door kinderen

Stress bij ouders kan verschillende redenen hebben. Er zijn namelijk veel redenen waarom ouders stress kunnen ervaren door hun kinderen. We lichten een aantal redenen uit waardoor er stress bij ouders kan ontstaan:

  • Druk voor de ouders: De druk van de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het kind, de uitdagingen van het balanceren van werk en gezin, de moeilijkheden bij het omgaan met gedragsproblemen van het kind of gewoon de vermoeidheid en de dagelijkse uitdagingen van het ouderschap. 
  • Zorgen maken om de veiligheid van je kind: Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken om de veiligheid en het welzijn van je kinderen. Of de angst hebben dat je kind iets overkomt. Je wilt natuurlijk dat je je kind zich veilig voelt en zich goed voelt. Op het moment dat je merkt dat je kind vaak somber is, vaak boos is, weinig vriendjes heeft of bijvoorbeeld vastloopt op school, dan kan dat veel zorgen geven en stress veroorzaken. Ook de gedachte dat je kind iets overkomt, kan je veel stress geven. 
  • Combinatie van sociale contacten en werk: Als ouder heb je veel ballen hoog te houden met het combineren van werk en gezin, sociale contacten en alle verplichtingen van je kinderen zoals sport, vriendjes en het ondersteunen met het huiswerk maken. Dit alles combineren kan een uitdaging zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je niet genoeg tijd hebt voor je kinderen.
  • Financiële zorgen: Het opvoeden van kinderen is nou eenmaal niet gratis. Als je je zorgen maakt over hoe je de kosten van kinderopvang, schoolkosten, kleding, voeding en andere uitgaven kan betalen, kan dat heel wat stress opleveren.
  • Gedragsproblemen bij je kind: Wanneer je kind te maken heeft met gedragsproblemen, zoals agressie, woede-uitbarstingen, gebrek aan concentratie of ongehoorzaamheid, kan dit ook heel wat zorgen en stress geven voor jou als ouder. Je weet niet goed hoe je dit negatieve gedrag kunt doorbreken en je maakt je ook zorgen over de ontwikkeling van je kind.  

Er zijn nog veel andere redenen wat de opvoeding zwaar kan maken of wat voor stress zorgt bij ouders, denk aan dingen als alleenstaand ouderschap (Co-ouderschap kan bijvoorbeeld ook veel stress geven als de andere ouder zich niet aan de afspraken houdt),  slechte gezondheid van jou of van je kind, de verantwoordelijkheid voelen dat je kind slaagt in het leven.

Tips voor ouders die stress ervaren door hun kinderen

Als je als ouder stress ervaart door je kinderen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de stress te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  • Het kan helpen om er met iemand over te praten: Wanneer er stress bij ouders optreedt, kan het helpen om te praten over de stress. Deze persoon kan je helpen om dingen op een rijtje te zetten, hij/zij kan je ondersteunen in de opvoeding van je kinderen of misschien bepaalde zorgen kan wegnemen. Denk hierbij aan buren, vrienden, familielid of een therapeut. 
  • Plan quality time in met je kinderen: Quality time is ontzettend belangrijk. Probeer ook echt van dit moment te genieten. Doe dit bewust, voor je het weet zijn je kinderen de deur uit en nu is het moment om mooie herinneringen met elkaar te maken. Laat je op die momenten niet afleiden door je telefoon, verplichten of je eigen gedachten. 
  • Zorg voor jezelf: Wanneer je voor jezelf zorgt, kan je beter voor je kinderen zorgen. Dit kan onder meer betekenen dat je voldoende slaapt, gezond eet en regelmatig lichaamsbeweging krijgt. Maar ook dat je momenten in plant waar je jezelf kan ontspannen en even niet die ‘ouder’ hoeft te zijn. 
  • Houd je verwachtingen realistisch: Veel ouders hebben hoge verwachtingen van zichzelf en van het gedrag van hun kind. Als dit niet uitkomt, is het een valkuil om dan boos te reageren op je kind, wat vervolgens weer een schuldgevoel geeft, wat niet prettig is. Zowel jij als je kind hoeft het niet perfect te doen. Opvoeden en ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. Het is normaal om ‘fouten’ te maken en uitdagingen te ervaren. 

Je hoeft het niet perfect te doen om de perfecte ouder te zijn.

Weet ook dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn vele ouders met jou die stress ervaren door kinderen. Dat is ook niet zo gek, je hebt er nou eenmaal geen opleiding voor gekregen. Vanaf de dag dat je ouder bent geworden, heb je er een hele grote verantwoordelijkheid bij gekregen.

 Ervaar je stress door je kinderen? Wij helpen je!

Omdat veel ouders het fijn vinden om steun te ervaren, zijn er al veel ouders gestart met het Programma Rust in Ouderschap, waarin ze veel tools en inzichten krijgen over de opvoeding, persoonlijke begeleiding van professionals en ervaringen kunnen delen met andere ouders. Ook bij jou kan die stress door je kinderen echt omlaag en kan de opvoeding rustiger verlopen, zodat jij ook weer meer energie overhoudt.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

Als ouder is het heel normaal om bezorgd te zijn over het welzijn van je kind. Echter kan deze bezorgdheid uitgroeien tot angst, waarbij je constant denkt aan de mogelijkheid dat je kind iets ergs overkomt. Dit kan leiden tot ernstige stress en een vermindering van de...

Lees meer
Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Je neemt je als ouder nog zo voor om rustig te blijven, maar toch reageer je vaak geïrriteerd als je kind treuzelt, schreeuwt of wanneer hij/zij brutaal reageert. Of je merkt dat je je geduld verliest wanneer je kind voor de 10e keer zijn bed weer niet uitkomt. Als...

Lees meer