Je spreekt je kind op ooghoogte aan, kijkt hem aan en hij kijkt jou aan. Dan moet hij je toch gehoord hebben? En toch blijkt dit van niet…Of je kind kijkt juist alle kanten op, je raakt geïrriteerd en hebt het idee dat zij niet luistert en toch blijkt dat ze de opdracht prima gehoord hebben. Aandacht, we vragen dit geregeld van kinderen en dat is maar goed ook. Aandacht is namelijk de belangrijkste onderligger voor alle taken, activiteiten en opdrachten. Maar hoe zit dit nu precies? En hoe kun je dit trainen bij jouw kind? Daar kom je in dit blog achter.
Wat is de executieve functie volgehouden aandacht bij kinderen?
De executieve functies volgehouden aandacht is een leervoorwaarde. Dit maakt dat in de kleuterklas de volledige focus is op deze vaardigheid. In combinatie met de inhibitie. Want wanneer je volgehouden aandacht hebt, dan pas kun je leren tellen, sommen maken, leren lezen en ga zo maar door.
Wanneer jouw kind moeite heeft met volgehouden aandacht is jouw kind nog snel afgeleid. We maken onderscheid tussen onderscheid tussen interne en externe afleidbaarheid.
Wanneer jouw kind je aankijkt en jij het idee hebt dat hij de opdracht heeft gehoord maar dit toch niet zo blijkt. Is jouw kind intern afgeleid. Zijn gedachten zijn elders en dat maakt dat ondanks dat ze je aankijken toch afgeleid zijn. Ze horen je simpelweg niet.
Anderzijds kan het zo zijn dat jouw kind zijn aandacht vervliegt om van alles om hem heen. Waardoor je als volwassene het idee hebt dat je kind je niet gehoord heeft. Terwijl dit in de praktijk best anders kan zijn. Kortom:
- Aankijken, maar het komt toch niet binnen? Dan is je kind intern afgeleid.
- Wegkijken, maar het toch gehoord hebben? Dan is je kind extern afgeleid.
De executieve functie volgehouden aandacht is aangeboren. Er is een verschil in aanleg. Kijk maar eens, op het moment dat je meerdere kinderen in huis hebt, wat het verschil al vanaf de geboorte is tussen je kinderen. Hoelang kunnen ze hun spel volhouden, aan tafel zitten, naar een verhaal luisteren?
Waarom is de executieve functie volgehouden aandacht belangrijk bij je kind?
Aandacht ligt dus altijd voorop. Wanneer je niet je aandacht erbij kunt houden, kun je de andere executieve functies ook niet goed uitvoeren. De kwaliteit van deze functies is dan ook minder.
Dat maakt waarom het volgehouden aandacht zo’n belangrijke leervoorwaarde is waarmee er gestart wordt in de kleuterklas. Op deze leeftijd is het dan ook nog passend wanneer je kind snel wordt afgeleid. Wel is dan het moment waarop er een duidelijke groei te zien moet zijn, richting groep drie. Omdat ook in de kleuterklas de basis al gelegd wordt aan cijferherkenning, tellen, letterherkenning en je aandacht houden bij een taakje. Wanneer je hierin geen groei ziet bij jouw kind, is het belangrijk om de volgehouden aandacht te vergroten.
Hoe volgehouden aandacht positief stimuleren bij kinderen?
De eerste stap is altijd inschatten hoe het ervoor staat met de volgehouden aandacht van jouw kind. Welke aanleg was er al vanaf de geboorte? Pakt je kind gemakkelijk opdrachten op om uit te voeren? Of merk je dat je nog steeds met moeite een enkele opdracht per keer kunt geven, die zelfs niet altijd aankomt of uitgevoerd wordt?
Moet je kind zijn jas aan gaan doen, maar is hij onderweg al afgeleid door een bal? Of staart het nog dromerig voor zich uit? Waardoor jij als ouder keer op keer opdrachten herhaalt?
Wanneer de aandachtsspanne niet vergroot, kan de duur van de aandacht niet vastgehouden kunnen worden. Dan is het belangrijk om de volgehouden aandacht te gaan trainen om te kijken of je kind hier een groei in door kan maken. Je wilt je kind dan leren om minder aandacht te geven aan alle prikkels, zowel intern als extern.
Dit doe je door in de eerste instantie de druk te verlagen en overbelasting weg te werken, dan pas kun je trainen. In onze cursus executieve functies nemen we je hier per executieve functie in mee. Je start met inzicht en herkennen hoe het ervoor staat per functie, waarna je aan de slag gaat met spellen en activiteiten om de executieve functie te vergroten. En om als laatste de stap te maken hoe je ervoor zorgt dat je deze functie (volgehouden aandacht) integreert in het dagelijks leven, waardoor alle situaties soepeler verlopen.
Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen.