Welke waarden wil jij meegeven aan je kind?

Als ouder moet je vaak alle ballen hoog houden. Druk met je werk, met vrienden afspreken, ook nog ergens sporten en druk met de opvoeding van je kinderen. Met alles wat daarbij komt kijken…halen en brengen naar sportclubs, helpen met huiswerk, leren omgaan met teleurstellingen. En o, ja…..ergens moet je ook de was doen en het huis stofzuigen.

Al snel zijn we daarom gericht op het hier en nu. Super logisch, want dat vraagt vaak al genoeg aandacht.

Vandaag wil ik je uitdagen om eens even 10 of 15 jaar verder te kijken. Hoe wil jij dat je kind later de deur uitgaat als hij volwassen is? Wat hoop je dat je kind in ieder geval van jou heeft meegekregen als levensles? En welke waarden wil je je kind meegeven?

Veel normen en waarden zijn vaak vanzelfsprekend. Je hebt ze van jongs af aan meegekregen en denkt er vaak niet eens over na. En hierdoor draag je deze normen en waarden vaak vanzelf ook over aan je kind.

Je bent het voorbeeld voor je kind en je kind leert van jou. Je kind leert vooral van de dingen die jij doet. Als je altijd mensen op straat begroet of als jullie allemaal aan tafel blijven zitten tot iedereen klaar is met eten, zal je kind gaan ervaren dat dit normaal is.

Heb je er wel eens echt bewust bij stil gestaan welke waarden jij je kind echt graag wilt meegeven. Denk hierbij aan eerlijkheid, beleefdheid, genieten van het leven, betrokken bij wat er in de wereld gebeurt. Waarden is datgene wat jij echt belangrijk vindt om mee te geven aan je kind.

Wanneer je goed weet welke waarden je je kind wilt bijbrengen, zul je er ook bewuster op gaan letten. Weten waarom je iets doet, waarom je bepaalde regels en afspraken maakt en waar je naar toe werkt is nodig om bewust op te voeden.

Wanneer je dit goed weet, ga je met meer overtuiging en vertrouwen de opvoeding van je kind aan.

Vind je sommige waarden vanuit geloofsovertuiging of cultuur belangrijk om aan te leren? Wil je je kind meegeven dat hij mag vertrouwen op zichzelf. Of vind je het heel belangrijk dat je kind eigen keuzes leert maken.  Of wil je graag dat je kind anderen helpt, ongeacht het een vriend is of niet. Eerlijkheid kan ook een waarden zijn.

Er zijn veel verschillende waarden. Deze kunnen voor iedereen anders zijn en dat is prima. Dat is ook iets wat je aan je kind mee mag geven. Jullie waarden zijn niet beter dan de ander. Het is goed als je kind ervaart dat dit anders kan zijn. Bij het ene gezin hechten ze bijvoorbeeld veel waarde aan ‘u’ zeggen tegen de ouders, terwijl dat voor jullie geen belangrijke waarden is. Dit is allemaal goed, zo lang jij hier achter staat.

Geef ook aan je kind mee waarom je een bepaalde waarde belangrijk vindt. Vertel je kind ook over het positieve effect. Mijn zoontje vindt het bijvoorbeeld nog erg lastig om te delen. Ik wil niet dat hij dit doet, omdat ik het zeg, maar dat hij dit op den duur vanuit zichzelf gaat doen. Omdat hij ervaart en weet dat anderen daar blij van kunnen worden.

In de eerste jaren kunnen kinderen zich nog niet verplaatsen in de ander, dus hij zal dit nog niet zo snel uit zichzelf doen/ Wel kan je het als ouder al veel benoemen. “Wat fijn dat jij een snoepje met mij deelt”. Daar word ik blij van” of door regelmatig te zeggen: “ Hier in huis delen we met elkaar”, zodat mijn zoon deze waarden meekrijgt. En dan hoop ik over 10 of 15 jaar dat hij ook zelf ervaart welke waarden belangrijk zijn en dit vanuit zichzelf uitstraalt naar anderen toe.

In het Programma Rust in Ouderschap is bewust stil staan bij jouw manier van opvoeden en dit met overtuiging en zelfvertrouwen doen iets waar je actief mee aan de slag gaat om je kinderen te geven wat je ze graag mee wilt geven. 

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

Als ouder is het heel normaal om bezorgd te zijn over het welzijn van je kind. Echter kan deze bezorgdheid uitgroeien tot angst, waarbij je constant denkt aan de mogelijkheid dat je kind iets ergs overkomt. Dit kan leiden tot ernstige stress en een vermindering van de...

Lees meer
Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Je neemt je als ouder nog zo voor om rustig te blijven, maar toch reageer je vaak geïrriteerd als je kind treuzelt, schreeuwt of wanneer hij/zij brutaal reageert. Of je merkt dat je je geduld verliest wanneer je kind voor de 10e keer zijn bed weer niet uitkomt. Als...

Lees meer